Vanaf 28 okt begint de verkoop voor kale wortel fruitbomen, laanbomen en haagplanten.

Malus d. 'Keuleman' | Appelboom

Oud appelboom ras

De Malus d. 'Keuleman' kopen voor uw tuin? Bestel deze dan eenvoudig en snel bij De Batterijen. U vindt bij ons appelbomen in verschillende maten en soorten, van oude rassen tot moderne rassen.

  • Duurzaam gekweekt
  • Breedste assortiment fruitbomen van Europa
  • Persoonlijk advies door onze specialisten
  • Persoonlijk advies door onze specialisten

Ontdek ons complete assortiment in ons groencentrum

Bezoek groencentrum
Sidebar

Productomschrijving

De appels van de ‘Keuleman’ appelboom

De Malus domestica ‘Keuleman’ is een appelboom die een groene appels met een rode gestreepte blos geeft. Ze hebben een zure smaak.

De ‘Keuleman’ is vooral geschikt als handappel en moesappel.

Bestuiving

De ‘Keuleman’ is een niet zelfbestuivende appelboom. Om appels aan uw boom te krijgen dient u er een goede bestuiver bij te nemen.

Klik hier voor de bestuivingslijst. Hierin kunt u zien welke soorten zelfbestuivers er zijn en welke soorten elkaar bestuiven.

Bloeitijd en rijptijd

De ‘Keuleman’ appelboom bloeit rond mei met prachtige witte bloemen. Rond oktober zijn de vruchten rijp .

Standplaats

Appelbomen staan bij voorkeur op een plaats in de volle zon of halfschaduw. Een zonnige plek bevordert de appeloogst en is belangrijk voor de vorming van de bloesem. Appelbomen geven voorkeur aan humusrijke- en goed doorlatende gronden.

Aanplanten

Wij adviseren bij het aanplanten van een appelboom gebruik te maken van DCM Vivimus Groenten en Fruit. Het is vervolgens belangrijk om de boom jaarlijks van de juiste voeding te voorzien met een organische meststof. DCM Meststof Groenten en Fruit is hier uitermate geschikt voor.

Specificaties

Soort vrucht
Hand-moesappel
Rijptijd
Oktober
Standplaats
Zon of halfschaduw
Smaak
Zuur
Bestuiving
Niet zelfbestuivend
Winterhard
Ja
Groenblijvend
Nee
Bloemkleur
Wit/roze

Aanplantinstructies

Fruitbomen met kale wortel kunt u aanplanten van oktober t/m eind april. In het najaar is de kans op aanslaan het grootst. Het is dan vaak vochtig en de grond is nog relatief warm waardoor de boom snel nieuwe wortels vormt. Ook vanaf december t/m maart kunt u planten mits het niet vriest.

Voorbereiding en plantinstructies

  • - Verwijder gras en/of andere begroeiing ca. 75X75cm rondom het gewenste plantgat.
  • - Graaf een gat van ca 0,5 meter diep, maak de bodem van het gat steekdiep los en zorg dat de wortels ruim in het gat passen.
  • - Indien er boompalen gebruikt worden moeten deze nu geplaatst worden, voordat de boom in het gat geplaatst wordt. **
  • - Strooi een laag DCM Vivimus* Groenten & Fruit in het plantgat
  • - Bevochtig de wortels en plaats de kant van de boom waaraan de minst ontwikkelde takken zitten op het zuiden en vul het plantgat aan met grond totdat de wortels zijn bedekt.
  • - Plaats de boom in het plantgat en beweeg de boom tijdens het planten wat heen en weer zodat de grond goed aansluit bij de wortels
  • - Druk de grond licht aan en doe er een emmer water bij zodra het plantgrond 2/3 gevuld is
  • - Zet de boom zo hoog mogelijk vast aan de boompaal, zo’n 10 a 30 cm onder de bovenkant van de paal.
  • - Plant de boom nooit dieper dan ze bij de kwekerij gestaan hebben.

Aanplanten met kluit

Bij bomen met kluit zitten de wortels nog in de aarde. De kluit is volledig ingepakt in jute of acryl en bij grote bomen wordt vaak ook ijzerdraad of een metalen net gebruikt. De kluit met jute of acryl kun je zo in de grond plaatsen. Het ijzerdraad of metaal mag niet verwijderd worden, enkel de bovenkant moet losgeknipt worden wanneer de kluit in de grond is geplaatst.

*Bodemverbeteraar

DCM Vivimus Groenten & Fruit zorgt voor een succesvolle aanplant van alle groenten en kruiden in volle grond en is ook zeer geschikt voor een succesvolle aanplant van fruitbomen, ook in de biotuin. Deze bodemverbeteraar bevat bovendien extra sporenelementen en zeewierkalk, een uitstekende aanvulling op de dagelijkse voedingsbehoeften van de boom. DCM Vivimus Groenten & Fruit creëert de ideale omstandigheden voor een snelle inworteling en een geslaagde aanplanting.

In de DCM bodemverbeteraars is de bacterie bacillus opgenomen. De voordelen hiervan:

  • - Creëert de ideale bodemomstandigheden: zowel fysisch als natuurlijk
  • - Zorgt voor een snelle kolonisatie van de rhizosfeer
  • - Maakt bodemfosfor vrij en opneembaar voor plantenwortels
  • - Zorgt voor een optimale gezondheidstoestand van planten en wortels
  • - Voor sterkere planten met betere groei en kwaliteit
  • - Meerwaarde voor talrijke gewassen bewezen in wetenschappelijk onderzoek

**Boompalen

Indien er gebruik wordt gemaakt van boompalen moeten deze in de grond geplaatst worden voordat de boom geplant wordt. De boompalen moeten aan de zuidwesten zijde van de boom geplaatst worden op ca. 20 cm van het hart van het gat. Het is belangrijk dat de boompaal aan de juiste zijde van de boom wordt geplaatst zodat de boom bij de meest voorkomende windrichting in de boomband gaat hangen, dit voorkomt uiteindelijk dat de boom langs de paal schuurt.

Voor het aantal te gebruiken boompalen geldt de volgende vuistregel: 1 paal voor wortelgoed, 2 palen voor kluitgoed en leibomen, 3 palen voor grote maten kluitgoed. Boompalen zijn minimaal twee groeiseizoenen nodig, afhankelijk van het soort boom en het formaat.

Om de boom aan de boompaal te bevestigen heeft u boomband nodig. Deze boomband zorgt ervoor dat de boom netjes recht langs de boompaal groeit. U kunt kiezen tussen jute of rubber boombanden. De rubber boomband is geschikt voor zwaardere toepassingen. De jute boomband bestaat uit 100% gerecycled krachtig geweven jute. De jute boomband is afbreekbaar en blijft doorgaans twee groeiseizoenen aan de boom. Na drie jaar begint het jute te verteren en breekt de natuur het materiaal vanzelf af, waardoor u de boombanden in principe niet zelf hoeft te verwijderen.

Bestuiving bij fruitbomen

Bestuiving is het overbrengen van stuifmeel van stamper naar stamper. Deze bestuiving gebeurd bij fruitbomen door de wind, maar het belangrijkste deel gebeurd door insecten, waaronder bijen. Bij het zoeken naar nectar bezoeken ze vele bloemen en verspreiden zo stuifmeel.

Om veel vruchten aan een fruitboom te krijgen moeten veel bloemen bestoven worden. Sommige soorten bestuiven zichzelf en hebben geen bloeiende buurman nodig. Toch geven ook zelfbestuivers meer vruchten als ze door andere bomen worden bestoven.

Sierappels zijn ook zeer goede bestuivers. Ze geven gedurende een lange periode heel veel bloemen. Hierdoor kunnen ze gedurende lange tijd stuifmeel leveren voor de bevruchting van appelbomen.

Om het gemakkelijk te maken, kunt u hier een bestuivingslijst vinden. Hierin kunt u zien welke soorten zelfbestuivers er zijn en welke soorten elkaar bestuiven.

Lees meerLees minder

Geen idee hoe u uw tuin in moet richten?

Wij hebben de ervaring en kennis om een ontwerp te maken voor elke soort tuin.

Maak een afspraak om jouw plannen te bespreken

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking