De zwarte bessen van de Ribes nigrum 'Bona'
De Ribes nigrum 'Bona', ook bekend als de zwarte bes, heeft grote en heldere diepzwarte bessen. De bessen hebben een goede smaak met een sterk casis-aroma. De zwarte bessen kunnen direct gegeten worden maar worden ook gebruikt voor verwerking in producten zoals taart, jam, gelei of sap.
De Bona is weinig gevoelig voor meeldauw.
Bloeitijd en rijptijd
De ‘Bona’ bloeit in de maand mei met onopvallende wit-roze bloemen. De bessen kunnen vanaf juli geoogst worden.
Standplaats
Zwarte bessen staan bij voorkeur in de zon of halfschaduw op een beschutte plaats uit de wind. Een zonnige plek bevordert de bessenoogst en de smaak van de vruchten. De zwarte bes groeit goed op alle goed doorlaatbare en humusrijke bodemsoorten. Een natte standplaats word slecht verdagen.
Aanplanten
Wij adviseren bij het aanplanten van een bessenstruik om gebruik te maken van DCM Vivimus Groenten en Fruit. Het is vervolgens belangrijk om de planten jaarlijks van de juiste voeding te voorzien met een organische meststof. DCM Meststof Bessen is hier geschikt voor.
Snoeien
Voor een hoge en frequente opbrengst moet de zwarte bes elk jaar in februari/maart gesnoeid worden wanneer het niet vriest. De zwakkere takken moeten worden verwijderd om plaats voor nieuwe takken te maken. Oude takken herkent men vooral aan het donkere hout. Normaal gesproken zijn dit takken die ouder zijn dan vijf jaar. Ongeveer tien krachtige takken per struik kunnen blijven staan